zondag 3 november 2013

Ons lievelingsrecept: rimboebrood

Ik kan wel een mooi recept verzinnen dat ik zelf graag maak en waar ik veel plezier aan beleef als de kinderen het lusten, maar dat zou niet helemaal eerlijk zijn. Er is nl maar 1 recept dat hier wekelijks terugkeert en dat is dan toch echt wel het broodrecept. En het is nog niet eens van mezelf maar gewoon bedacht door Le Poole uit Twello.
Het begon een jaar geleden, op de glutenvrije markt in Hoofddorp, een vriendelijke meneer van Le Poole drukte mij een rimboebroodje in mijn hand, zomaar, gratis, om te proeven. Ik dacht nog bij mezelf: nou leuk, maar wat moet ik hier nu mee, een stevig zacht bruin broodje. Mijn kinderen eten immers geen bruin brood, sterker nog, Rosanna eet helemaal geen brood! Voor Daniel bakte ik afwisselend Glutafin wit en Le Poole wit. Maar ach, een gegeven paard kijk je niet in de bek…en gratis is gratis! En dat is ook wel eens fijn in dit dure glutenvrije wereldje.
Eenmaal thuisgekomen, smeerde ik voor Daniël een boterham en hij was meteen verkocht, dit was het brood dat hij superlekker vond! En dan wil je als moeder natuurlijk nog maar 1 ding, dat je glutenvrije kind dit brood voortaan op zijn bordje krijgt. Na wat gesurf en rondbellen, kwam ik erachter dat ik net de koopzaterdag van Le Poole had gemist en sowieso zou het geen optie zijn om daar steeds het brood op te halen, want: veel te ver weg! Maar vrienden van mijn schoonouders wonen daar om de hoek en waren heel erg bereid om brood te gaan halen voor ons, ze kwamen zowat elke week wel een keer naar Purmerend, dus dat was snel geregeld. Dat brood was binnen no time op en toen bedacht ik me dat ik het dan toch maar eens zelf moest gaan bakken, ik had nooit verwacht dat dit ook zo goed zou lukken. Een echte topper dus!

Zoals ik al begon te vertellen, het is nogal saai en het is niet eens van mezelf, want ik volg letterlijk het recept van de verpakking, ik bak het brood in de oven. Met 2 broodbakblikken tegelijkertijd. Als het klaar is, laat ik het afkoelen onder een schone theedoek en daarna snij ik het met een snijmachine, dit is voor ons erg belangrijk, met een snijmachine snij je nl alleen maar gelijke sneetjes en dus weegt elk sneetje evenveel, dus zitten er in elk sneetje evenveel koolhydraten, dit is van groot belang als je insuline moet gebruiken vanwege diabetes. Vervolgens vries ik het per 3 sneetjes tegelijkertijd in, als ontbijt eet Daniel 2 sneetjes en Rosanna 1, bij de lunch eet Daniel er altijd 3 en Rosanna mag dan haar geliefde crackers eten ;-)


Recept rimboe brood Le Poole:
450 ml   water
20 gr      broodverbeterpasta
8 gr        suiker
4 gr        broodaroma
500 gr    broodmix
7 gr        gist

1 uur laten rijzen, dan (hetelucht) oven op 190 graden en gedurende 35 minuten afbakken.

Wil je nog meer lezen over favoriete glutenvrije recepten?
Kijk dan even hier:

·         Bijzonder smakelijk: http://bijzondersmakelijk.com/
·         Chantal is glutenvrij: http://chantalisglutenvrij.wordpress.com
·         Dion glutenvrij: http://sandratelgen.wordpress.com
·         Glutenblij: http://glutenblij.nl/
·         Glutenfrie hoort erbie: http://glutenfriehoorterbie.blogspot.nl/
·         Glutenvrije mama: http://glutenvrijemama.blogspot.nl/
·         Glutenvrij hoort erbij: http://www.glutenvrijhoorterbij.blogspot.nl
·         Gebaksjuwelier: http://glutenvrijgenieten.wordpress.com/blog/ 
·         Gluuts: http://www.gluuts.nl/ 
·         Ik ben glutenvrij: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=7521
·         Lekker anders: http://lekkeranders.tk/je-favoriete-recept
·         Meer dan glutenvrij: http://meerdanglutenvrij.wordpress.com/2013/09/30/glutenvrije-bl…voriete-recept
·         Elize - storiesofacoeliac.wordpress.com
·         Us love Glutenfree: http://usloveglutenfree.wordpress.com/

5 opmerkingen:

 1. Fijn dat je een brood gevonden hebben dat ze lekker vinden!
  Mirthe eet haverbrood van Mam's en het brood van Glutafin. En gelukkig, dat is beiden gezond en vind ik ook lekker. Ik zal het rimboebrood ook eens proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eigenlijk lust Daniel alles wat brood is, hij is héél erg makkelijk hierin. Maar de reden waarom hij voor Rimboe brood is gevallen is dat het zo lekker zacht is en blijft! Ook na het invriezen en ontdooien. Ik kan hem geen ongelijk geven...Hiervoor bakte ik ook met Glutafin, vond hij ook lekker, maar rimboe is ook nog eens goedkoper (ook niet geheel onbelangrijk ;-)

   Verwijderen
 2. Dit lijkt veel op ons favoriete brood. Ik gebruik alleen maar 4 gram gist, anders rijst het hier letterlijk de pan uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Klinkt goed! Blijft het ook goed als je het meeneemt voor de lunch? Bij mij valt het brood vaak al voor de lunch uit elkaar..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Rimboebrood blijft heel lang goed, zeker 2 dagen, dan is het ietsje droger, maar uitelkaar vallen?? nee dat heb ik nog nooit gezien!

   Verwijderen