donderdag 13 december 2012

Limburgse Koek

Vandaag wordt Rosanna alweer 11 jaar! Wow wat leek ze ineens groot vanmorgen!
We vieren zondag haar verjaardag en dan maakt mijn lieve zus een glutenvrije taart voor haar versierd met marsepein. Voor bovenop de taart heb ik weer een ouwel besteld bij cakeprint op de ouwel staat haar uitnodiging die papalief elk jaar in elkaar knutselt.
Maar vanmiddag komen opa en oma ook een taartje eten en aangezien Rosanna zelf ook gek is op gebak, heb ik voor haar onze lievelingskoek gemaakt, nl echte Limburgse pletskeskoek. Al eeuwig haar en mijn favoriet (naast rijstevlaai met slagroom natuurlijk).
Ik heb deze koek gisteravond gemaakt, want de koek wordt eigenlijk lekkerder na 1 of 2 dagen.
Dit is alles wat je nodig hebt:
- een pot sterke koffie
- potje jam met weinig vruchten (smeert makkelijker)
- 250 gram roomboter
- witte basterdsuiker
- theebiscuits, ik heb gekozen voor de biscuits van Schär
- versiersels naar keuze
Je mengt vervolgens de boter met de suiker, zodat je een smeerbare botercrème krijgt.
Zet alles klaar op tafel en neem een vierkante of rechthoekige schaal. Je begint met het dopen van de koekjes in de koffie. Glutenvrije koekjes zijn veel droger/harder dan gewone simpel theebiscuits en je moet even aanvoelen hoe lang ze in de koffie moeten blijven liggen. Je wilt nl dat de koekjes niet te hard en niet te zacht zijn.
Vervolgens smeer je een laag botercrème over de koekjes
Daarna leg je er een nieuwe laag koekjes overheen en besmeert deze met jam.
Dit herhaal je een aantal keren en vervolgens smeer je de rest van je botercrème boven en rondom de koek. Dan plakken de versiersels beter.
Uiteindelijk versier je de koek naar eigen smaak, wij doen het altijd met gewone hagelslag en voor deze keer heb ik uiteraard voor Rosanna een 11 erop gemaakt. Ik heb ook wel eens bovengenoemde ouwel erop gelegd. Helemaal goed!
De koek kan op een koele plek bewaard worden, maar niet per se in de koelkast.
Eet smakelijk!

1 opmerking: