dinsdag 22 oktober 2013

Glutenvrij eten bij McDonald's, deze keer in Nederland

Gisteravond las ik op het coeliakieforum van Facebook dat er vandaag een pilot zou starten in Hoorn, hier zou je vanaf vandaag een glutenvrije hamburger kunnen eten. Dit nieuws vond ik al superleuk aangezien wij zo'n 15 minuten van Hoorn vandaan wonen. Vanmorgen werd het nieuws nog beter, 1 van de 4 restaurants waar de pilot zou gaan draaien was McDonald's Purmerend. Laten wij daar nou net wonen...
Facebook barstte zowat uit zijn voegen vandaag, ik heb er zelf aan meegedaan, want: ja ik was blij, wilde mijn blijdschap delen en ja wij gingen uiteraard naar McDonald's! Daniël was met een vriendje op pad, dus ik kon alleen maar Rosanna trakteren. Ik overlegde nog met haar voor het geval dat: stel het een foutje was op fb, stel ze hebben helemaal geen glutenvrije broodjes, stel alle broodjes zijn al op, wat wil je dan eten??? Maar dit was niet nodig, we kwamen bij de bestelbalie, vroegen naar het broodje en kregen meteen te horen: ja dat kan vanaf vandaag, u bent de 1ste!! Op de bon stond vermeld dat het om een gv broodje ging en op de verpakking van de cheeseburger zelf zat ook nog een briefje geplakt met daarop gedrukt: glutenvrij.
Vervolgens was het nog wel even spannend, Rosanna had nl buikpijn op het moment dat we daar waren, dus had ze er wel echt trek in? Verder is ze erg kritisch wat betreft brood, ze eet hooguit 2x per week brood. Maar dit ging er in als koek, ze vond 'm echt superlekker.
En ja: we zaten buiten! En ja: het is vandaag 22 oktober en we waren toch echt in Nederland!
Even terzijde, maar wat is dit weer toch heerlijk, zeker als je herfstvakantie hebt!

Op de site van McDonald's werd ook aandacht besteed aan dit nieuws, daar is te lezen dat Harmke de eerste Quarter Pounder kreeg, echt zo leuk, ik lees altijd met veel plezier haar blog . Ze beschrijft op een duidelijke en positieve manier haar glutenvrije leven en test regelmatig glutenvrije producten.

Naast heel veel positieve berichten vandaag waren er ook negatieve klanken, waarom is er gekozen voor deze 4 McDonald's vestigingen, ze liggen immers allevier in het westen. Ik ga er dan maar vanuit dat McDonald's wel weet wat ze doen en dat dit een bewuste keuze is, de uitleg is dat het productiesysteem van deze vestigingen zich leent voor de pilot. Ook ik hoop voor alle McDonald's liefhebbende coeliakie-patiënten dat dit zich snel zal uitbreiden naar meerdere delen van Nederland, maar voor nu wil ik alleen nog maar zeggen: RESPECT voor McDonald's! Als je je bedenkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen in Nederland coeliakie heeft, waarvan maar ongeveer 1 op de 1000 weet dat hij/zij het heeft (volgens de NCV). Dan is dit toch wel een hele mooie zet van ze, om voor zo'n klein percentage van hun klanten dit te verzorgen.

Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat ik me nu wel verantwoordelijk voel voor het slagen van de Purmerendse pilot! Moeten wij nu extra vaak gaan om McDonald's te bewijzen dat ze hier mee door moeten gaan?? Dus bij deze: kom svp allemaal naar McDonald's Purmerend, dat scheelt mij weer!

1 opmerking: